zloženie aloe vera
Listy aloe vera sa skladajú
z dvoch hlavných
zložiek.
Šupka listov
obsahuje latex, ktorý
má pálivú horkú
chuť. Pri kontakte
s pokožkou môže pôsobiť
dráždivo a nedoporučuje sa ani
na bežné
orálne užívanie. V minulosti sa sice aplikoval
ako preháňadlo,
ale pretože môže
spôsobovať
silné kŕče v tráviacom
trakte, od jeho laického užívania
sa za týmto účelom
ustúpilo. Druhou,
pre nás dôležitejšou,
zložkou listov
aloe vera je gelová priehľadná
tekutina ukrytá pod šupkou, ktorá
je práve nositeľom
nejvýznamnejších látok
obsiahnutých v tejto
rastline.
Pri
zpracovaní listu aloe odrezaného
priamo z rastliny
je teda bezpečnejšie
sa vyhnúť
šupke kvôli jej
dráždivým účinkom - list najlepšie
pozdľžne rozpolíme
a lyžičkou z neho
zoškrabeme
gelovú vrstvu.
Tento čistý gel
potom môžeme aplikovať
priamo na postihnuté
miesto na našie koži,
alebo na ďalšie
spracovanie na vnútorné,
alebo vonkajšie použitie.
O aloe se ešte nedávno tvrdilo, že obsahuje viac než 75 známych ingrediencií. Pokračujúce vedecké výskumy však dokazujú, že takýchto známych ingrediencií je viac než 200 (dokonca sa odhaduje, že by ich mohlo byť až 400) a všetky sú obsiahnuté v približne 5 % rastliny. Zvyšok predstavuje voda, takže jednotlivé zložky sú samozrejme obsiahnuté v malých množstvách. Vďaka synergickému pôsobeniu týchto substancií však ich účinnosť maximálne stúpa. Tento jav môžeme prirovnať k práci skupiny, tímu, tzn. že výsledný efekt je vyšší, ako by sme očakávali od kombinácie individuálnych efektov každej substancie.
  ;
Aloe
vera gel obsahuje zložky a vitamíny, ktoré možno rozdeliť do
nasledujúcich skupín:
Vitamíny
Obsahuje ich veľké množstvo, avšak najdôležitejšie z nich sú
antioxidačné vitamíny C a E, ako aj betakarotén (provitamín A).
Gel predstavuje taktiež jeden z mála na svete existujúcich
rastlinných zdrojov vitamínu B 12 – tak veľmi potrebného pre
vegetariánov a striktných vegánov. (obsahuje: A, B1, B2, B6,
B12, C, PP, E, kyselinu folovú a listovú, niacín, beta karotén,
cholín)
Minerály
Aj keď sú minerály a stopové prvky potrebné iba
vo veľmi malých množstvách, sú nevyhnutné pre správnu funkciu
rozmanitých enzýmových systémov v rôznych metabolických cestách.
- vápnik (nevyhnutný
pre náležitú hustotu kostí a zubov)
- horčík (komponent
enzýmov potrebný na aktiváciu iných enzýmov)
- sodík (zabezpečuje,
že telesné kvapaliny sa nestávajú príliš kyslými alebo príliš
alkalickými)
- meď (umožňuje
železu fungovať ako nosič kyslíka v červených krvinkách)
- horčík (používajú
ho nervy a svalové membrány na pomoc pri vedení elektrických
impulzov)
- draslík (reguluje
kyselinové a zásadité hladiny telesnej tekutiny)
- zinok (prispieva
k metabolizmu proteínov, uhľohydrátov a tukov)
- chróm (potrebný pre náležité fungovanie inzulínu, ktorý zase kontroluje hladinu
cukru v krvi)
- železo (kontroluje
prepravu kyslíka po tele prostredníctvom červených krviniek)
- mangán
- a antioxidant selén.
Aminokyseliny
Ľudské telo potrebuje 22 aminokyselín –
stavebných prvkov proteínov. Aloe Vera Gel pritom poskytuje 20 z
nich. Čo je však dôležitejšie, poskytuje sedem z ôsmich
esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo samo nedokáže vytvoriť
a ktoré musia byť dodané vo forme konzumácie jedla. (obsahuje:
lyzín, threonín, valín, methionín, isoleucín, fenylalanín,
tryptofan, arginín, kyselina asparaginová, serín, kyselina
glutamínová, glycín, alanín, cystín, tyrozín, histidín, prolín,
hydroxyprolín, leucín)
· sú nevyhnutné pre rast a údržbu tela, sú to proteínové
stavebné kocky pre nové bunky a tkanivá
Cukry
Cukry sú derivované z lepkavej vrstvy medzi
šupkou listu Aloe Vera a vnútorným gelom a sú známe ako
mukopolysacharidy, ktoré priaznivo ovplyvňujú imunitný systém a
pomáhajú detoxikovať organizmus. Aloe Vera obsahuje
monosacharidy, ako je glukóza a fruktóza,
aj polysacharidy,
ktoré pomáhajú náležitému tráveniu, udržiavajú hladinu
cholesterolu, zlepšujú funkcie pečene a podporujú posilňovanie
kostí.
Najdôležitejšie sú cukry s dlhým reťazcom, medzi
ktoré patrí glukóza a manóza
alebo glukomanány. Tieto cukry sú vstrebávané celé priamo do
čreva (nerozložené ako ostatné cukry) a objavujú sa v krvnom
obehu v tej istej forme. V krvnom obehu potom pôsobia svojou
imunoregulačnou činnosťou. Niektoré nie sú absorbované, ale
zachytia sa na iných bunkách lemujúcich črevo a formujú tak
bariéru, ktorá zabraňuje absorpcii a tým zamedzujú možnosti
presakovania z čriev do organizmu. V prípravkoch na vonkajšie
použitie patria cukry medzi najdôležitejšie zvlhčovače. Jedným z
najvýznamnejších je polysacharid obsiahnutý v Aloe Vera -
ACEMANNON - nositeľ pozoruhodných antivírusových kvalít.
Vedecké výskumy ukázali, že posilňuje prirodzený obranný systém
organizmu a tým zastavuje postup HIV vírusu.
Enzýmy
· lipázy a proteázy pomáhajú rozkladať potravu a podporujú
trávenie;
· pôsobia ako katalyzátory látkového a energetického metabolizmu
bunky, napomáhajú tráveniu. Niektoré z najdôležitejších enzýmov
aloe vera sú: peroxidáza, oxidáza, aliiáza, kataláza, lipáza,
bradykináza, celuláza, karboxypeptidáza, amyláza a alkalická
fosfatáza, kreatine- fosfokináza, dehydrogenasa,
SGO-transaminasa, SGP-transaminasa. Niektoré enzýmy rozkladajú
tuky, pričom
iné rozkladajú škroby a cukry.
Mastné kyseliny
Tri hlavné typy mastných kyselín pôsobia ako
silne protizápalové činidlá.
Cholesterol, campesterol, sitosterol a lupeol sú hlavné
rastlinné steroidy, dôležité protizápalové činitele.
Lignín
Táto substancia dáva aloe vera penetračnú schopnosť preniknúť
hlboko do pokožky.
Saponíny
Sú to mydlovité substancie, ktoré majú silné
čistiace vlastnosti a antiseptické účinky proti baktériám,
vírusom (herpes), plesňovým a kvasinkovým procesom ako je
napríklad kandidóza, afty.
Antrachinóny
Dvanásť týchto
fenolových zlúčenín
(aloín,
isobarbaloín, antracén, emodín, ester kyseliny škoricovej,
chryzofanol barbaloín, antranol, aloová kyselina, aloe emodín,
éterický olej a rezistanol)
sa nachádza iba vo vrstve pericyklických
trubičiek pod vrchnou šupkou listu.
V malých množstvách, kedy sa neprejavuje ich
preháňavý efekt, pomáhajú absorpcii z gastrointestinálneho
traktu a majú anti-mikrobiálne a protibolestivé účinky.
Najdôležitejšie z antrachinónov sú aloín a emodín. Sú to
súčasne i účinné látky na tíšenie bolesti, majú tiež
antibiotické, antibakteriálne, antivírusové a protizápalové
vlastnosti. Povzbudzujú činnosť čriev, odstraňujú mŕtve tkanivé
a tlmia bolesť. V čistej forme pôsobia ako veľmi účinné
preháňadlo.
Proteíny
Sú to jednoduché bielkoviny nevyhnutné pri tvorbe
tkanív a energie.
Monosacharidy a
polysacharidy
Acemannan, arabinosa, galaktóza, glukóza,
mannosa, rhamnosa, xylosa, kyselina hexuronová, kyselina
glucuronová, kyselina galacturonová, celulóza
Steroly
sú
dôležité protizápalové látky. V aloe vera sa nachádzajú
nasledujúce: cholesterol, sitosterol, kampesterol a lupeol.
Tieto steroly majú antiseptické a analgetické účinky.
Dokážu tiež liečiť
bolesť
podobne ako
aspirín. Ďalšie sú Campesterol, lupeol, beta-sitosterol
Aminocukry
Glukozamín, galactosamin.
Kyselina salicylová
Zložka podobná aspirínu, ktorá má protizápalové
a antibakteriálne vlastnosti.